Overmatig roken en drinken van Drutense jongeren (interview met Dini Uitdehaag)

DRUTENSE JONGEREN ROKEN EN DRINKEN OVERMATIG

Drutense jongeren roken en drinken overmatig

NIJMEGEN – Het gebruik van alcohol en sigaretten onder jongeren is in Druten hoger dan gemiddeld in de regio. In de hoofdlijnen van het nieuwe beleid zet de coalitie onder andere in op actieve voorlichting in samenwerking met scholen en de GGD.

Fractievoorzitter van oppositiepartij Sociaal Maas en Waal, Dini Uitdehaag, vindt alleen voorlichting onvoldoende.
Tekst gaat verder onder de video.

Voorlichting scholen

Eind september zal het definitieve collegeakkoord van de gemeente Druten worden gepresenteerd. In de voorlopige hoofdlijnen van het beleid beschrijft de coalitie een aantal punten om het overmatig gebruik van sigaretten en alcohol onder jongeren aan te pakken. ——->

Een van die maatregelen is het faciliteren van voorlichting in samenwerking met middelbare scholen en de GGD. Volgens wethouder Sjef van Elk wordt dit momenteel al volop gedaan.

Hardere aanpak

Dini Uitdehaag vraagt zich af of deze aanpak wel werkt. “Uiteraard is voorlichting een prima manier, maar de vraag is of dat wel voldoende helpt. Jongeren nemen de informatie wel tot zich, maar in de praktijk doen ze er niets mee; dat vind ik zorgelijk.”

“Misschien moeten we het toch eens harder aanpakken,” aldus Uitdehaag. “Meer confronterend. Laat maar zien wat er gebeurt als je comazuiper bent of als je wordt opgenomen in het ziekenhuis met alvleesklier- en leverklachten. Misschien is dat toch wel een manier om mensen wat pittiger aan het denken te zetten. Een voorzichtige aanpak werkt blijkbaar niet. Je kunt wel zeggen ‘ach, het is de leeftijd, dat gaat wel over’, maar daar zijn de jongeren mij iets te kostbaar voor.”

Ruimte bieden aan talent

Volgens Dini speelt verveling onder jongeren mogelijk een rol bij de problematiek. “Ik kan mij voorstellen dat je als jongere in Druten ’s avonds verder niks te doen hebt, dat je dan eerder in de verleiding komt om met elkaar op straat te hangen en daar gaat roken en drinken.” Inzetten op talentontwikkeling en jongeren een ruimte aanbieden waar zij hun kwaliteiten kunnen ontplooien, is voor Sociaal Maas en Waal een belangrijk speerpunt.

“Jongeren hebben behoefte aan talentontwikkelingen. Misschien ontdekken ze dat ze heel goed muziek kunnen maken of kunnen koken. Gemeente, bedrijven en scholen kunnen een plek organiseren waar jongeren hun talenten ontwikkelen,” aldus Uitdehaag.

Vertrouwen in de wethouder

Wethouder Sjef van Elk is op zoek naar een ‘creatieve oplossing’ voor het probleem. “Ik zit te denken in de hoek van het initiatief ‘Meer EHBO aan het stuur’. Jongeren kregen hun eerste rijles vergoed, maar moesten daarvoor wel een aantal EHBO-lessen volgen. Ik weet nog niet precies hoe we dit idee kunnen vertalen naar dit probleem. Dat wordt waarschijnlijk pas helder wanneer het definitieve coalitieakkoord wordt bekend gemaakt”, aldus Van Elk.

“Het is moeilijke materie en daar hebben we elkaar bij nodig,” vindt Uitdehaag. “Ik ken de wethouder lang genoeg om te weten dat als hij iets zegt, hij het ook echt meent. De wethouder doet enorm zijn best, maar het kan altijd beter. Cijfers wijzen uit dat er voor Druten echt iets moet gebeuren. Daar willen we de wethouder bijzonder graag bij helpen, om nog meer creatieve ideeën te delen.”

Speak Your Mind

*