In de media 2015

30 december 2015
Passie voor politiek

merijn - passie voor politiek

14 november 2015
Pleidooi voor steun aan Juridisch Spreekuur juridisch steunpunt

Een groep maatschappelijk betrokken juristen uit Druten en West Maas en Waal hebben op vrijwillige basis een juridisch spreekuur geopend. Verspreid over onze dorpen vind het spreekuur plaats, gratis voor de inwoners. Met name voor minder mondige en kwetsbare mensen in onze samenleving is de stap voor het inwinnen van juridisch advies hiermee flink gemakkelijker geworden. Een aanvraag voor ondersteuning door de gemeente in de kosten voor huur van de ruimte voor de spreekuren is onlangs afgewezen door de gemeente. Sociaal Maas en Waal heeft dit in de raadsvergadering van 12 november aan de orde gesteld, en heeft de raad opgeroepen om deze afwijzing te herzien. We komen hier in de volgende raadsvergadering nog op terug, maar de Gelderlander schreef er alvast het volgende stuk over:


6 november 2015
Een uitgestoken hand naar vluchtelingen

In de afsluiting van zijn betoog in reactie op de programmabegroting ging onze fractievoorzitter, Merijn Broeders expliciet in op de vluchtelingenproblematiek. De gemeente West Maas en Waal loopt iets voor met het huisvesten van statushouders, en dat vinden wij een goede zaak. Ook extra tijdelijke opvang van vluchtelingen is volgens ons zeker bespreekbaar. Uiteraard met oog en oor voor ieders belangen en ideeën, maar wel altijd met uitgestoken hand naar elkaar en een warm hart voor de vluchtelingen.


begroting2016 in gelderlander5 november 2015
Sociaal Maas en Waal: “wij zouden andere keuzes maken”

Hoe staat het er voor met onze gemeente? Welke keuzes gaan we maken in 2016?

Tijdens het raadsdebat over de programmabegroting van 2016 waren hier felle discussies over tussen Sociaal Maas en Waal aan de ene kant en de coalitiepartijen en college van B&W aan de andere kant.

De Gelderlander vatte het debat samen door de vraag: is de gemeente “gezond of rijp voor de dokter”?


28 september 2015
Inkomenstoeslag niet goed uitgevoerd, Sociaal Maas en Waal trekt aan de bel

inkomenstoeslag - foutiefOp 11 december 2014 heeft de fractie van Sociaal Maas en Waal een amendement ingediend over de verhoging van de individuele inkomenstoeslag van 20% naar 40% van de geldende bijstandsnorm. Dit amendement is unaniem aanvaard door de raad. Bij het vaststellen van het Armoedebeleid (voorjaar 2015) viel het onze fractie echter op dat de toeslag nog steeds op 20% stond. Onze fractie heeft daarop de wethouder buiten de vergadering aangesproken. De wethouder gaf aan deze bedragen te wijzigen conform het amendement.

In de Waalkanter van week 35 (september 2015) stond een groot bericht met uitleg over de individuele inkomenstoeslag. Met nog steeds de verkeerde bedragen; nu is dus zelfs naar onze inwoners verkeerde informatie verstrekt!

Sociaal Maas en Waal wordt niet vrolijk wordt van deze gang van zaken. Dit is gewoon slordig. Op de raadsvergadering van 24 september hebben we dan ook een aantal kritische vragen gesteld.
Het resultaat: In de Waalkanter komt op korte termijn een rectificatie. Ook de fouten die in de uitvoering zijn gemaakt worden rechtgezet door de wethouder.


16 september 2015
Onderzoek Sociaal Maas en Waal leidt tot aanpak problemen bij Vraagwijzer

In juli presenteerden we in de raad een onderzoek naar de bereikbaarheid van de dienstverlening bij het gemeentelijke zorgloket “Vraagwijzer”. Die bereikbaarheid bleek bedroevend laag. De wethouder beloofde beterschap, en kwam deze week met een plan van aanpak.

Er komt een nieuwe ICT applicatie voor de bedrijfsvoering, en er komt een forse uitbreiding van het aantal medewerkers.
Sociaal Maas en Waal is blij met deze plannen. We blijven het dossier natuurlijk wel heel kritisch volgen!

De pers schreef uitgebreid over de plannen van het college in antwoord op ons onderzoek:

aanpak vraagwijzer - maasenwaler
aanpak vraagwijzer - gelderlander

aanpak vraagwijzer - waalkanter


22 juli 2015
Problemen bij VraagWijzer

Sociaal Maas en Waal deed een onthullend onderzoekje naar de bereikbaarheid van VraagWijzer, en bracht de conclusies in de raadsvergadering van 16 juli naar buiten. Zie ook het meer uitgebreide nieuwsbericht.

De Maas en Waler publiceerde de week erna het artikel hieronder. In de week van 28 juli volgde nog de column van E. van Wijk.

vraagwijzer onderzoek - gelderlander


18 juli 2015
Oog voor kinderen; onze motie helaas verworpen

In het kader van het armoedebeleid deed Sociaal Maas en Waal, net als de SP, in de raadsvergadering van 16 juli door middel van een motie een oproep aan de coalitie om een integraal “kindpakket” te creeren voor kinderen in armoede situaties in onze gemeente. Dit kindpakket wordt geadviseerd door de Kinderombudsman, en zorgt dat deze kinderen op een volwaardige manier kunnen meedoen in onze samenleving. De motie heeft het niet gehaald. Wel heeft de wethouder toegezegd de aanbevelingen van de Kinderombudsman op korte termijn naast ons gemeentelijk beleid te leggen, en met de conclusies terug te komen naar de raad. De Gelderlander schreef erover:

Kindpakket-gelderlander


11 juli 2015
Vraagtekens bij de Giro

Sociaal Maas en Waal zet grote vraagtekens bij de Giro: wat brengt die doorkomst ons op? En wat gaat het ons kosten? Zie het artikel in de Gelderlander.


10 juli 2015vraagwijzer - spreekuur, gelderlander
Problemen bij Vraagwijzer door wethouder ontkend

In de raadsvergadering van 9 juli ontstond een felle discussie over de kwaliteit van de dienstverlening van Vraagwijzer. In de Gelderlander een prima weergave van de discussie:


17 juni 2015
Lokale politiek: woorden én daden

In een artikel over de zorg in de Maas en Waler wordt fractielid Jacobijn Olthoff geinterviewd over haar visie op WMO, zorg en de lokale politiek.

maas en waler zorg


5 juni 2015
Wat vindt minister Plasterk van het afschaffen van de fractievolgers?

gelderlander_briefplasterk02


21 mei 2015
Raadsuitje wordt coalitie-uitje: de oppositie doet niet mee

raadsuitje gelderlander01


12 mei 2015
“We schaffen de fractievolgers af, maar niet voor onszelf”, aldus de coalitie

In de Gelderlander stond op 12 mei een ingezonden brief van onze voorzitter. Op 16 mei was er een blog van Bert Luijpen. Beiden benadrukten het rare fenomeen dat de coalitie voor haar eigen eenmansfracties de fractievolgers wel behouden heeft…

geldl_ingezbrief_Oscar gldlandr blog fractievolgers02


6 mei 2015
Afschaffen van de fractievolgers leidt tot veel aandacht van de media

Vele media besteden aandacht aan de afschaffing van de fractievolgers in West Maas en Waal. Het maakt heel duidelijk dat het laatste woord hier nog niet over gezegd is.
Zie voor de artikelen in de Gelderlander: hier en hier. Hieronder vindt u ook nog een redationeel commentaar van de gelderlander.
De Waalkanter plaatste een ingezonden brief van één van onze bestuursleden. In de Maas en Waler stond een redactioneel stuk en een ingezonden brief van onze fractievoorzitter. In zijn column laat ook E.van Wijk duidelijk van zich horen. U leest al deze artikelen door op de afbeeldingen te klikken hieronder.

Maas en Waler

Maas en Waler gldlandr blog fractievolgers01


23 april 2015
Merijn Broeders te gast in De Publieke Zaak van Webtv

Donderdag 23 april is onze fractievoorzitter Merijn Broeders te gast in het regionale panel programma “de Publieke Zaak” van Webtv. Hij spreekt daar onder andere over ons eerste jaar in de Maas en Waalse politiek en over de kwaliteit van de democratie in West Maas en Waal. Ook spreekt hij over “Sterk Bestuur”, het rapport van de provincie over de toekomst van de gemeentes in de provincie Gelderland. De komende dagen wordt het programma regelmatig herhaald op de regionale televisie. Hier vindt u een link naar het interview op onze website.


17 april 2015
Schuldhulpverlening: soms moet je wel heel lang wachten…

Vijf huishoudens in West Maas en Waal die een aanvraag voor schuldhulpverlening hebben ingediend ontvingen geen besluit over hun aanvraag binnen de wettelijke termijnen. Dat is ruim een kwart van de aanvragen. Dat blijkt uit de antwoorden op vragen die Sociaal Maas en Waal aan de wethouder had gesteld. De Gelderlander pakte onze zorgen over dit thema snel op; heel wat sneller dan de wethouder op onze vragen antwoordde… Zie hier het artikel in de Gelderlander.


3 april 2015
Artikel in de Gelderlander: “West Maas en Waal wil geen volksraadpleging”

referendum april 2015
Zie ook onze toelichting bij de nieuwsberichten


9 maart 2015
Artikel in de Gelderlander: “Bijdrage jeugd-GGZ opgeschort

Over Jacobijn Olthoff

Fractielid voor Sociaal Maas en Waal, woordvoerder sociaal domein.

Speak Your Mind

*