Museum  Tweestromenland

Op de raadsvergadering van januari was een van de belangrijkste onderwerpen de toekomst van het Museum Tweestromenland. Aanleiding was een verzoek van het museum tot huurverlaging. Sociaal Maas en Waal vindt de meerwaarde van het Museum Tweestromenland als toeristische trekpleister voor het Land van Maas en Waal groot. En die kan in de toekomst nog veel groter worden. Om het erfgoed van Maas en Waal gebundeld te hebben voor ons als inwoners en toeristen. We zien een actief bestuur met een ‘verse’ voorzitter en we horen veel plannen die verwezenlijkt moeten gaan worden om meer bezoekers te trekken. Toch blijven de hoge huur en energielasten drukken op de begroting van het museum. Om te blijven bestaan heeft het bestuur aan de gemeente gevraagd om de huur te verlagen.

De gemeente wilde hier alleen tijdelijk (voor twee jaar) in mee gaan, en alleen op voorwaarde dat er een ‘verplicht’ advies komt vanuit Gelders Erfgoed om het museum beter te laten renderen. Sociaal Maas en Waal heeft het raadsvoorstel gesteund, al vinden we het jammer dat de huurverlaging maar voor twee jaar is. Dit voorstel lijkt een goed uitgangspunt op weg naar een nog beter (te vinden) museum. In ons raadsbetoog hebben we de vrijwilligers een hart onder de riem proberen te steken en hebben we gezegd dat we trots zijn op ‘ons’ museum. En terecht.

We dragen het museum Tweestromenland een warm hart toe en vinden dat dit museum een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van onze toeristische sector. Wij hopen dat de huurverlaging de ruimte geeft om vooral de eigen plannen en ideeën te verwezenlijken. Dat het advies niet als een molensteen om de nek van het bestuur hangt, en als dat wel zo is, dat er opnieuw een open gesprek met het college mogelijk is, om de ruimte te nemen die nodig is om de ‘ondernemerszin’ van het bestuur niet te beknotten.  Verder hebben we aangegeven dat juist het opwekken van duurzame energie wellicht zou kunnen helpen in het rendabel krijgen van de exploitatie.

Over Jacobijn Olthoff

Fractielid voor Sociaal Maas en Waal, woordvoerder sociaal domein.

Speak Your Mind

*