Thema-avond over wonen inspirerend

De thema-avond van Sociaal Maas en Waal over Wonen in Maas en Waal was een drukbezochte avond. De speelse opening met een woonquiz gaf meteen een idee over de breedte van het thema: van de miljoenen aan bouwgrond die de gemeenten in dure tijden hebben gekocht en de kleine aantallen vluchtelingen met verblijfstatus die we huisvesten tot de duurzaamheidsplannen om co2-neutraal te bouwen.

Vervolgens sprak Hamit Karakus, voormalig wethouder in Rotterdam, tegenwoordig directeur van platform31 en co-auteur van de PvdA-woonvisie ‘Onze waarden over wonen’. Hij gaf een aantal belangrijke inzichten mee, zoals dat bouwen in de steden zo veel oplevert dat projectontwikkelaars regio’s als de onze niet zullen oppakken. Hij raadde aan om inwoners zelf meer te laten ontwikkelen, in de vorm van coöperaties. Een ander inzicht was dat 30’ers vaak willen terugkeren naar hun geboortedorp; openbaar vervoer is dan erg belangrijk om makkelijk in de stad te kunnen komen. Ook stelde Karakus dat wonen niet op de schaal van Maas enWwaal moet worden opgepakt – de steden hebben behoefte aan een goede relatie met de regio, onder andere omdat wonen in steden steeds duurder wordt. Maas en Waal moet met Tiel, Oss, Nijmegen en Den Bosch de relatie aangaan, en niet alleen binnen de regio kijken.

Er volgde een levendige discussie waarbij ook de gasten van onder andere de WMO-raden, de huurdersbelangenvereniging en De Kernen actief deelnamen. Alle fractieleden van Sociaal Maas en Waal hebben veel ideeën opgedaan. Dank aan alle aanwezigen voor de goede discussie!

woonvisie-foto-hamit-karakus-en-zaal

Speak Your Mind

*